Wednesday, January 23, 2013

LUSTLANDS (A FAMILY NOIR UNDER THE SUN AND OTHER EXPERIENCES)



Θα μπορούσε να οργανωθεί ένα salon σε ένα αγρόκτημα στην Πελοπόννησο στον 21ο αιώνα; Μπορεί κανείς σήμερα να φύγει από τη δημόσια σφαίρα χωρίς να αποδράσει; Μπορεί η αγραμματική φόρμουλα του Bartleby, («Θα προτιμούσα να μην»), να είναι ένα μυστικό πέρασμα στο ενδεχόμενο; Τι ρόλο έχει η έκσταση στην κρίση; Τι μορφής συλλογικότητα είναι η οικογένεια;

Οι καλλιτέχνες Λάκης και Άρης Ιωνάς / The Callas και η επιμελήτρια Νάντια Αργυροπούλου, είναι οι οικοδεσπότες του project LUSTLANDS (a family noir under the sun and other experiences), το οποίο θέτει ερωτήματα σαν τα παραπάνω, αλλά και άλλα, για μία ημέρα, με πολλά συμβάντα, στο πατρικό κτήμα, στη Θερμησία της Αργολίδας, στις 23 Ιουνίου 2012. Η ομάδα VELVET, την οποία οι ίδιοι έχουν συγκροτήσει και αντιμετωπίζουν σαν διευρυμένη οικογένεια τα τελευταία πέντε χρόνια (Velvet Magazine, Velvet Bus, Velvet Festivals) με δράσεις εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, αποτελεί την ραχοκοκαλιά του project.

Οι εσχατιές που υπαινίσσεται ο τίτλος μπορεί να είναι της λαγνείας (Lust) ή του τέλους (Last), αλλά σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνουν μια «εκτός των τειχών» έκθεση ή έστω μια εναλλακτική επιτέλεση. Είναι ο συμβολικός τόπος μιας σύνθεσης στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι παρόντες για μια απρόβλεπτη εν πολλοίς ημέρα, σε ένα κτήμα στην Πελοπόννησο, με τα ελάχιστα μέσα, λίγο μετά τις Β' εκλογές, σε ένα παράδοξο, παράτολμο, παράταιρο και (γιατί όχι;) ένα παρά-συλλογικό συμβάν. Αυτά τα πολλά παρά- (τα «δίπλα από» και ταυτόχρονα «πέρα από»), αποκλείουν μια αυστηρή «επιμελητική agenda» και ταυτόχρονα επιτρέπουν να συγκεντρωθούν πολλές «σημειώσεις» (notes), πάνω σε όσα μας απασχολούν καθώς αναμετρώμαστε (ξανά) με το τι είναι σύγχρονο.

H «λαγνεία», η «σαγήνη», όπως ερευνήθηκε πιο πρόσφατα στην έκθεση PeePee των Callas στην Atopos, μεταφέρεται στην ελληνική επαρχία, εκεί από όπου όλα ξεκίνησαν, και, ελέω κρίσης, φημολογείται ότι όλα θα επιστρέψουν. Η νοσταλγία για τα παράξενα των μικρομέγαλων ελληνικών επαρχιακών κωμοπόλεων, ο πόθος, η έκσταση, το μαύρο χιούμορ και τα άσκοπα μεσημέρια της παιδικής ηλικίας, οι διευρυμένες οικογένειες της ενήλικης ζωής, η «φιλία» σαν ένα noir κάτω από τον «μαύρο» ήλιο του μεσημεριού, ένα εναλλακτικό μουσείο του οικείου στις αυλές και τα ξέφωτα του σπιτιού των διακοπών, οι δράσεις και τα έργα σε τόπο όπου σημασία έχουν μόνο τα απαραίτητα και πρέπει να επαναδιατυπωθούν οι ιστορικά γνωστοί χαρακτηρισμοί τους (με αναφορά και σε παλαιότερα γνωστά σχετικά projects της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας). Aκόμα η έννοια της στάσης, η σημασία (ή και η ηθική) της αποτυχίας, το αντικειμενικά τυχαίο, όλα τα παραπάνω, συνιστούν την εμπειρία με τίτλο LUSTLANDS (a family noir under the sun and other experiences).

Συμμετέχουν δημιουργοί και δημιουργήματα, (εικαστικοί, μουσικοί, περιοδικά, κινηματογραφιστές, ηθοποιοί, γραφίστες, ταινίες, χορευτές, λογοτέχνες, ευρήματα), έτσι ώστε όχι να στηθεί μια έκθεση αλλά «να φανταστεί έως της πραγμάτωσής του» το LUSTLANDS (a family noir under the sun and other experiences).

Η λίστα από παρουσίες περιλαμβάνει τους εξής:

Λουκία Αλαβάνου, Οικογένεια Νάνου Βαλαωρίτη, Λυδία Βενιέρη, Τάσος Βρεττός, Φοίβη Γιαννίση, Ιωάννα Γουζέλη, Οικογένεια Ανδρέα Εμπειρίκου (Ανδρέας και Λεωνίδας Εμπειρίκος και Γιάννης Τσαρούχης), Extra-Conjugale (Ειρήνη Καραγιαννοπούλου-Sebastien Marteau), Λάκης και Άρης Ιωνάς / The Callas, Θάνος Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Παναγιώτης Λουκάς/Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Θάνος Μουρράης-Βελούδιος, Ελένη Μπαγάκη, Ντόρα Οικονόμου, Πάνος Παπαδόπουλος, Περιοδικά Πάλι και Νέα Συντέλεια, Ηλίας Πολυχρονιάδης, Σαπρόφυτα, Supermarionetta, Σπύρος Στάβερης, Ίρις Τουλιάτου, Frown Tails.
Live: The Callas, Victory Collapse, Moa Bones, Le Page, Conductive
Dj sets: Κώστας Βαρώτσος (Victory Collapse), Afroditi Stereo

LUSTLANDS (a film noir under the sun):
Οι Λάκης και Άρης Ιωνάς σκηνοθετούν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους. Ένα Film Noir κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό Ήλιο: Πόθος σ’ ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο, και σκοτεινό ελληνικό επαρχιακό αγρόκτημα. Μια παρέα νεαρών άνεργων κοριτσιών σκοτώνουν τις μέρες τους σε ένα εξοχικό αγρόκτημα. Η μεσημεριανή λαγνεία, η γη, το ποτό, ο ήλιος και ένα μυστικό από το παρελθόν του κτήματος κινούν υπόγεια τους έρωτες, τις φιλίες και τα πάθη. Το σκοτάδι που υπάρχει κάτω από τον Ήλιο. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο αγρόκτημα και η ταινία θα
προβληθεί το Φθινόπωρο.

LUSTLANDS EVENT, ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε; Σάββατο 23 Ιουνίου
Πού; Θερμησία Αργολίδος (έξω από την Ερμιόνη, απέναντι από την Ύδρα)
Τι; Αrt experience, live lo-fi gigs, performances, ποτό και μεζέ από τις 17:00 και
μετά.
Eλεύθερη είσοδος
lustlands.com
info@lustmagazine.gr









Saprophytes, Symphorophilia Erotica, prints, 30 x 40 cm, 2013













No comments:

Post a Comment